>
31.10.2025 11:32 Вік: 5 days
Категорія: Корисна інформація


Вимоги до облаштування та експлуатація індивідуальних колодязів

 

Вимоги щодо облаштування та експлуатації колодязів визначені Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400.

 Місця влаштування колодязів слід розташовувати на не забрудненій та захищеній території, яка знаходиться на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку. У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.

 

 Під час влаштування колодязів необхідно дотримуватись наступних вимог:

• ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод);

• стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин;

• підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр;

• для проведення його чистки та ремонту в стінки колодязя необхідно вставити металеві скоби;

• наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення та спостереження за водозабором, влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі;

• з метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою;

• зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку;

• для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси;

• зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра;

• біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, для забору води з колодязя необхідно використовувати відро загального користування. Заборонено використовувати для забору води індивідуальні відра.

• для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя.

 З тією ж метою навколо необхідно робити “замок” із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2м і шириною 1м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше 2м на основі з щебеню товщиною 15-20 см.

 Перед введенням в експлуатацію рекомендується виконати тривале відкачування води декілька повних об’ємів, дезінфекцію та повторне відкачування води до зниження залишкових кількостей дезінфектанту до норми.

 Власники колодязів зобов’язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості у відповідності з ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

 Колодязна вода повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями. Дотримуйтеся правил та бережіть своє здоров’я!