На території Суворовського району проводяться заходи із попередження самогоноваріння! >
< Шановні учасники дорожнього руху!
11.11.2014 13:19 Вік: 10 yrs
Категорія: Корисна інформація

Обережно, отруйні гриби!


    Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на жовтень - листопад. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

    До смертельно отруйних грибів відносяться:

бліда поганка (мухомор зелений);

опеньок сірчано-жовтий;

волоконниця Патуйяра, плютка.

    До дуже отруйних грибів відносяться:

–  мухомор  білий;

–  мухомор червоний;

–  мухомор пантерний.

    До просто отруйних грибів відносяться:

– опеньок цегляно-червоний, несправжній;

– печериця рудіюча.

    Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА,  ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день  приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

–  варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

–  при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

Що ж спричинює отруєння?

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

    Ознаки отруєння грибами:

    Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

    Перша медична допомога при отруєнні грибами.

    До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба  викликати блювання,  дати  випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля  (не менше 10 пігулок одночасно).

    ПАМ’ЯТАЙТЕ:

    Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.