>
31.10.2025 11:34 Вік: 5 days
Категорія: Корисна інформація


Пам’ятка: Профілактика гострих кишкових захворювань, харчових токсикоінфекцій, ботулізму

 

Збудники, які викликають захворювання на кишкові інфекції, потрапляють до організму людини, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

 

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

·                дотримуватися правил особистої гігієни;

·                ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

·                мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

·                користуватися індивідуальним посудом;

·                запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

·                регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

·                окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

·                для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

·                добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

·                дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

·                використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

·                вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

·                використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

·                мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

·                не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

·                при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

·                не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

·                не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

·                не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

·                уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

·                при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.