>
< Пенсійний фонд запровадив СМС-інформування громадян
24.07.2018 14:09 Вік: 6 yrs
Категорія: Корисна інформація

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя



         Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зара-женою їжею чи водою.

         Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараже-ної води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

         Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного по-ходження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  

         Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  

         Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

         Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

         5 кроків до безпечнішої їжі

Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- вимийте і продезинфікуйте всі поверхі і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готови-ми продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і море-продукти;

- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду;

- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

         Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до спожи-вача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

         Пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збуд-ників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

         Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементар-не недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

         Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

- дотримуватися правил особистої гігієни;

- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використову-ються для приготування їжі;

- користуватися індивідуальним посудом;

- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається при-готування їжі та зберігаються харчові продукти;

- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній темпера-турі більше, ніж на 2 години);

- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонова-ної торгівлі;

- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

- при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Безпечний пікнік: Як вберегтися від харчового отруєння

 

         Із початком сезону пікніків у країні традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь. Розповідаємо, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлись.

 Чистота

         Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, - чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаваттимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Сире і готове

         Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.

Термін придатності

         Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Нама-гайтесь вибрати найсвіжіші продукти. Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні про-дукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.

         Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.

Безпечна температура

         Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пік-нік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь. Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на завтра”. Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

Вода

         Вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів. Зазви-чай варто вживати не менше 2-3 л рідини на добу, хоча вживання кількості води є суто індивідуальним і залежить від способу життя людини, фізичної активності, кліматичних умов тощо. 

Симптоми харчового отруєння

         Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск.

 

При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря.