>
15.08.2024 13:49 Вік: 36 days
Категорія: Новини


Що треба знати про африканську чуму свиней

Африканська чума свиней - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, нскродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ.

Це одна із найбільш небезпечних транскордонних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней?

Що АЧС не становить небезпеки для людей.

Що на АЧС хворіють дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).

Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней - це:

-висококоитагіозна хвороба;

-гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);

-інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);

-вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);

хворіють лише домашні та дикі свині.

Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

Збудник: ДНК-вірус родини Аsfaviridae роду Аsfivirus, що характеризується вираженою варіабельністю вірулентних властивостей, високостійкий до факторів зовнішнього середовища: тривалий час - від тижнів до місяців - зберігається в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням).

У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у гною - до 3 місяців.

Вірус стійкий до висушування і гниття; при температурі 60°С інактивусться впродовж 10 хвилин.

В зв’язку з вище викладеним, необхідно забезпечити висвітлення даного питання в ЗМІ (телеграм канали, групи квартальних тощо) та проводити роз'яснювальну роботу серед населення та власників тварин про небезпеку АЧС та необхідність здійснення заходів біозахисту в ОСГ та підприємствах, діяльність яких пов'язана з обігом, утриманням, забоєм та переробкою свиней.

У випадку виявлення ознак захворювання або загибелі свиней слід невідкладно інформувати Херсонське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (вул. Гагаріна, 84, м. Херсон, тел./факс: (0552)        32-19-64) та/або Херсонську районну державну лікарню ветеринарної медицини (вул. Гагаріна, 84, м. Херсон,                     моб. тел. 0501877044).