Міський голова Володимир Миколаєнко запросив херсонців висловити свою думку >
< Управління праці та соціального захисту населення інформує:
02.09.2014 11:10 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

До 25-ї річниці створення громадсько – політичної організації «Народний Рух України за перебудову»


   Бурхливі зміни в суспільстві періоду перебудови сприяли відродженню національно-визвольних процесів, які одночасно були і демократичними. Події, звершення того часу й сьогодні вважаються великими й доленосними. Одним з перших, хто зворушив українське суспільство і підштовхнув його до дій, хто підняв жовто-блакитне полотнище — символ миру, добробуту і незалежності — був Народний Рух України — громадсько-політична організація, у створенні якої першу роль відіграла українська інтелігенція, а саме київські письменники — Іван Драч, Дмитро Павличко, Володимир Яворівський та ін. Головним показником дійовості НРУ була постановка реальної мети та її здійснення. Український народ почав переходити від критики влади і ладу до активних політичних дій, логічним завершенням яких стало проголошення незалежності України.

   Разом з проголошенням незалежності України НРУ вже став надбанням історії. Історичним було 1 грудня 1991 року, коли відбувся Всеукраїнський референдум, що підтвердив вибір українського народу, надавши 92 відсотки голосів за самостійність України. З часом Народний Рух України, маючи свої ідейні коріння, соціальну базу та всі ознаки політичної структури — програму, статут, кількісний склад, керівні органи, внутрішнє та зовнішнє життя, — з найчисельніпіої громадсько-політичної організації перетворився в політичну партію, яка була приречена вести тривалу боротьбу за збереження незалежності України. Саме НРУ дав поштовх для появи майже всіх існуючих політичних партій демократичного напрямку і став засновником багатопартійності в Україні.

   Успіх і популярність Народного Руху України були тісно пов'язані з програмними цілями НРУ і традиційними національними прагненнями українського народу до незалежності, державності, демократичності та добробуту. Саме такі ідеї відбилися в житті та діяльності київських, галицько-волинських князів, гетьманів і кошових отаманів, у діяльності Кирило-Мефодіївського братства, просвітніх товариств, керівників Української Народної Республіки, в боротьбі з окупаційними режимами, в діяльності українських політичних партій першої половини XX століття, в русі "п'ятдесятників" тощо.

   Перехопивши естафету споконвічної ідеї попередників, Народний Рух України зумів в інших історичних умовах організуватися й очолити визвольний настрій українського народу. Саме ця політична організація своєчасно визнала за головне в своїй діяльності досягнення державної незалежності, яка для всіх повноцінних народів була і є святою справою їх існування. Мирність і гуманність у досягненні мети приваблювала людей і збільшувала кількість прихильників і тих, хто з симпатією ставився до НРУ. Під час своєї діяльності, яка була направлена на боротьбу за політичну, економічну, соціальну та духовну незалежність українського народу, Народний Рух України переживав драматичні моменти, зіштовхувався з труднощами, перешкодами і не завжди долав шалений опір з боку своїх численних політичних опонентів та супротивників. Але з оптимізмом дивився у майбутнє, залишаючись провідною демократичною силою на чолі з В. Чорноволом, покликаним долею бути її провідником, стояти на чолі діяльності по перетворенню Руху в опозиційну партію. Його політичний талант, далекозорість, гостре бачення та відчуття суттєвих тонкощів і складностей ситуації врятували НРУ від передчасного розколу, давши можливість нести відповідальність за подальшу долю України та її громадян. Здобуття незалежності ідеологічно роззброїло НРУ, передчасна загибель Чорновола, відсутність єдності з подальшим розколом партії на ґрунті незгоди щодо діаметрально протилежних бізнесових стосунків призвели до появи ознак загибелі партії та до пошуку нових лідерів.

   Відтак фракції Руху очолювали Г.Удовенко — професійний дипломат, екс-міністр закордонних справ,Ю. Костенко — екс-міністр екологічної безпеки та ін. Результати, які вони показали, були незрівнянні з тими, які мав єдиний НРУ, очолюваний В.Чорноволом, останнім яскравим, харизматичним лідером. Визнання, яке прийшло до нього після смерті, поставило В. Чорновола у ранг національних героїв, але ще не перетворило у свідомості людей на національного лідера. Б.Тарасюк, який очолював НРУ, працював в міністерстві закордонних справ та підтримував європейський напрямок України. Він, як стверджують фахівці, був найкращим варіантом для НРУ як єдиної партії та єдиного блоку, на світлу пам'ять великого борця за майбутнє України.

   Політична дійсність — річ серйозна, і якщо партія чи політик легковажно ставиться до неї, вона, рано чи пізно, посоромить їх. Керувати важче, ніж захоплювати владу. Критикувати уряд легше, аніж плідно з ним співпрацювати на ниві розбудови демократичної України з відчуттям національної свідомості і патріотизму, які цілеспрямовано руйнувалися всілякими пануючими на нашій землі імперіями. Тому відродження патріотизму — шлях довгий і важкий, але вже незворотний. Утвердження державності та національне відродження — це нерозривні ланки прогресу української нації. 

    В сучасних непростих умовах Народний Рух України разом із свідомими національно-демократичними силами має намагатися відстоювати національну ідею і як її виразник принципово стоїть на сторожі інтересів перш за все української мови — найдорожчого скарбу нашого народу, національної духовності, культури, збереження традицій, які є запорукою існування української нації і майбутнього України.

(За матеріалами VII Всеукраїнської наукової конференції)

    У цьому році громадсько-політична організація Народний Рух України за перебудову святкує 25-ту річницю від дня створення. У зв'язку з цим, 01 липня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про відзначення 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову" № 1548-VII. Кабінет Міністрів України постановив утворити Організаційний комітет із підготовки і відзначення цієї визначної дати та затвердив такий план заходів:

- проведення у вересні 2014 року у м. Києві Всеукраїнських урочистих зборів та урочистостей в інших населених пунктах з нагоди 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову;

- створення та показ документальних фільмів про діяльність Народного Руху України за перебудову, видання наукової та науково-популярної літератури з історії національно-визвольного руху українського народу, спогадів учасників;

- організацію виставок документів і матеріалів, пов'язаних з діяльністю Народного Руху України за перебудову, зокрема тематичну експозицію у Центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім";

- проведення за участю Національної академії наук міжнародної наукової конференції, присвяченої діяльності Народного Руху України за перебудову та його ролі і місця в історії України та Європи, видання відповідних матеріалів;

- упорядкування існуючих та встановлення нових пам'ятників, пам'ятних дошок, пов'язаних з історією Народного Руху України за перебудову, спорудження на його честь монумента в центральній частині міста Києва;

- випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 25-й річниці створення Народного Руху України за перебудову, виготовлення ювілейної відзнаки для учасників урочистостей.