ДСНС проводить онлайн заняття для осіб з інвалідністю за запитом громадських організацій та благодійних фондів. >
< Запобігання торгівлі людьми
14.06.2023 15:59 Вік: 1 year
Категорія: Новини

Безпекові заходи при підтопленні!


Під час затоплення відбулося потрапляння у об’єкти зовнішнього середовища різних сторонніх елементів, в тому числі хімічних і бактеріологічних. На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин. Разом з цим, можуть опинитися на території, підтопленій внаслідок підриву Каховської ГЕС, хімічні речовини, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ.

Про що варто пам’ятати на підтоплених територіях!

Воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води.

Якщо у централізовану водопровідну мережу потрапила будь-яка неочищена вода, то до завершення повної дезінфекції централізована вода є також непридатною до споживання. Тому споживати сиру воду зі свердловин, які були затоплені, не бажано.

Також є ризики при вживання води з свердловин, які розташовані на територіях, що межують з затопленою. До споживання воду обов’язково потрібно перевірити. Не можна пити не перевірену воду сирою, можливе її вживання лише для побутових потреб. Щонайменше - воду треба кип’ятити! Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення! За можливості, слід вживати виключно бутильовану або привізну воду. Якщо такої можливості немає, треба здійснити очищення води.

Поділіть воду на ту, що будете вживати як питну, і на технічну воду. Щодо очищення, тут два фактори.

Перший - це механічне очищення, там буде мул, осад, тому треба дати відстоятися щонайменше 24 години.

Лише потім можна знезаражувати воду.

Для знезараження можна використовувати активоване вугілля, таблетки з вмістом хлору, що допоможе зменшити кількість інфекційних збудників у воді. В середньому йде 2 таблетки з хлором на літр води. Якщо ви струснули ємність з водою, а там з’являється велика кількість піни і неприємний запах - цю воду не можна використовувати взагалі. Піна свідчить про наявність великої кількості хімічних речовин або білкових субстанцій. Важливо звертати увагу на колір і запах води. Кожен зможе оцінити і прийняти рішення, чи варто цю воду очищувати для подальшого використання.

Ретельно мийте руки з милом;

Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення без попереднього прання та дезінфекції. Одяг треба добре прати та просушувати на сонці;

Продукти харчування, які піддалися затопленню, в жодному разі не можна вживати;

Не можна збирати для їжі і вживати мертву рибу, або ту що вмирає на обмілілих водоймах. Ця риба може бути небезпечною;

Овочі, фрукти, городину, які побувала у розлитій воді, не можна просто помити і з’їсти. Розлита вода зруйнувала каналізаційні колектори і туалети, які знаходилися на подвір’ї, також хімічний і трупний фактори забруднюють овочі, фрукти, городину. Навіть якщо плоди перебували під цим водним шаром нетривалий час, вони можуть стати забрудненими збудниками інфекційних хвороб і спричинити захворювання великої кількості населення.

До інфекційних захворювань, які передаються з водою, відносяться інфекції вірусного, бактеріального та іншого походження - це насамперед гострі кишкові хвороби. Інфекції вірусного походження - в першу чергу, вірусний гепатит А, а також інфекції, спричинені ентеровірусами. Щодо бактеріальних інфекцій, можливе виникнення холери. Південь України є ендемічною зоною щодо холери, раніше реєструвалися захворювання в Одеській області, а також у Запорізькій та Донецькій областях. Можуть бути й інші захворювання, наприклад, лептоспіроз, який також поширюється через воду.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

провести рекультивацію земель — очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;

провести попередню дезінфекцію колодязя за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;

після попередньої дезінфекції провести чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів, здійснити максимальне відкачування води. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують;

провести остаточну дезінфекцію поверхні оголовку, стінок, дна та води в колодязі за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;

для підтвердження, що вода в колодязі безпечна, направити проби для проведення лабораторних досліджень;

провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами підвали, житлові приміщення;

продезінфікувати домашній посуд кип’ятінням або дезінфікуючими засобами;

очистити від бруду подвір’я.

Всі роботи слід виконувати в гумових або господарських рукавичках, а після завершення – ретельно вимити руки з милом, обробити антисептиком!!!

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі тощо) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікування!!!

Повідомляє Херсонське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області