Продовжимо створювати разом! >
< На захисті інтересів і законних прав людини
19.03.2015 10:07 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Історична довідка про створення районів у місті Херсоні Херсонської області


    Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 04 січня 1965 року № 10/1 «Про утворення районів у містах Сімферополі, Херсоні та Чернівці Української РСР» в місті Херсоні Херсонської області було утворено Дніпровський, Комсомольський і Суворовський райони.

    У зв’язку з проведенням виборів до місцевих рад і організацією районів у місті розпорядженням виконавчого комітету Херсонської міської ради депутатів трудящих від 05 лютого 1965 року № 21-р були тимчасово зараховані на посади голів виконкомів районних рад депутатів трудящих: Дніпровської – Панченко В.П. і Суворовської – Афанасьєв І.С. з 01 лютого 1965 року та Комсомольської – Донцов П.Д. з 08 лютого 1965 року, яким було доручено організувати роботу, пов’язану з проведенням виборів у місцеві ради.

    14 березня 1965 року було проведено перші вибори районних рад міста Херсона, за підсумками, було обрано до Дніпровської районної ради – 149 депутатів, Комсомольської районної ради – 144 депутати і Суворовської районної           ради – 148 депутатів.

    19 березня 1965 року відбулася перша організаційна сесія Суворовської районної ради, на якій головою виконавчого комітету було обрано Смілянця Михайла Ісаковича, секретарем – Шевченка Федора Мойсейовича.

    06 квітня 1965 року було проведено перше засідання виконавчого комітету Суворовської районної ради.

Протягом кількох десятиліть границі внутрішньо міських районів у місті Херсоні змінювалися та уточнювалися.

Останні зміни в адміністративно-територіальному устрої районів міста було проведено у 1986 році.

    Рішенням виконавчого комітету Херсонської обласної ради народних депутатів від 21 листопада 1986 року № 401/20 «Про зміни в адміністративно-територіальному устої окремих районів області», було виділено село Степанівку в окремий населений пункт, віднесено його до категорії сільських населених пунктів з утворенням сільської  ради народних депутатів та передано Степанівську сільську раду народних депутатів в підпорядкування Суворовській районній раді міста Херсона.

    Визначні події на території Суворовського району, за документами держархіву області:

У 1965 році у м. Херсоні відкрито ЦУМ (Центральний універсальний магазин) на вул. Ушакова.

У листопаді 1965 році на Виставці досягнень Народного господарства СРСР у Москві продукція Херсонського машинобудівного заводу імені Г.І. Петровського відзначена Золотою медаллю ВДНГ.

13 березня 1967 року відбулась урочисто-траурна церемонія перепоховання невідомого солдата та запалення вічного вогню у парку Слави м. Херсона.

У 1967 році відкрито філію Миколаївського кораблебудівного інституту (НКІ) у м. Херсоні.

13 березня 1969 року встановлено монумент «Танк Т-34» у парку Слави м. Херсона на честь 25-річчя визволення Херсонщини від німецько-нацистських окупантів.

15 квітня 1970 року відкрито кіноконцертний зал «Ювілейний» у м. Херсоні.

30 червня 1977 року здано в експлуатацію будівлю міськвиконкому по вул. Ушакова,  37 (архітектор М.Костюченко).

13 березня 1978 року в день святкування 34-ї річниці визволення міста від нацистських загарбників в парку ім. Ленінського комсомолу відкрито пам’ятник Миколі Суботі, уродженцю Херсона, якому за сміливість та відвагу при визволенні рідного міста посмертно присвоєне звання Героя Радянського Союзу.

У 1980 році здано в експлуатацію перший житловий будинок у Таврійському мікрорайоні.

У 1986 році створено меморіальний музей-квартиру Б. А. Лавреньова в м. Херсоні.

3 липня 1991 році вийшла в ефір перша програма Херсонського телебачення «Скіфія».