План заходів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав >
< ВОНИ ПОЗОРЯТЬ НАШЕ МІСТО
06.02.2015 10:15 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області інформує:


В чому відмінність української практики оподаткування нерухомості від досвіду країн ЄС?

    Податок на нерухомість є одним із найпоширеніших місцевих податків у країнах ЄС. Такого податку немає лише на Мальті та в Ірландії, а в інших країнах єврейської спільноти зазвичай податок сплачується раз на рік.

    Досвід європейських країн показує, що переважно податок на нерухомість розраховується виходячи із оціночної вартості нерухомого майна. Зокрема, такий принцип застосовується у Німеччині, Швеції, Данії, Голландії і т.д. В такому випадку, податок є в рази більшим, ніж коли він нараховується виходячи із розміру мінімальної заробітної плати та площі нерухомості (як в Україні).

    Подібна українській методика розрахунку податку на нерухомість (виходячи із 1 кв. м.), також застосовується у Польщі, Словаччині, Чехії та частково в Угорщині. Разом з тим, у країнах ЄС та в Україні соціальні стандарти різняться, тож механізм який застосовується в Україні (тобто прив’язка до мінімальної заробітної плати) враховує дану відмінність і відповідно зменшує податковий тиск на власників нерухомості.

    Як приклад, у Німеччині ставка податку на нерухомість зазвичай не перевищує 1,5% від оціночної вартості. Таким чином, з квартири площею 100 кв. м., і вартістю, наприклад, 40 тис. євро, доведеться сплатити податок майже 600 євро. В Україні, податок на подібну квартиру становитиме 487,2 грн або приблизно 24 євро: (100 кв. м. – 60 кв. м.) ? 1218 грн ? 2%, де 60 кв. м. – пільгова площа для квартир, що не підлягає оподаткуванню; 1218 грн – мінімальна заробітна плата в Україні станом на 1 січня 2015 року; 2% - максимальна ставка податку на нерухомість, у розрахунку на 1 кв. м. площі нерухомості.

З 1 січня 2015 року торговий патент одержувати не потрібно

    Однією із податкових новацій цього року є відміна збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності. В зв'язку із цим, при здійсненні господарської діяльності в 2015 році придбавати торгові патенти та сплачувати відповідний збір не потрібно.

    Бланки торгових патентів необхідно повернути до органів фіскальної служби за місцем їх придбання. Тобто, торгові патенти, придбані в ДПІ у м. Херсоні, слід разом із заявою в довільній формі надати до Центру обслуговування платників (вікно №24).

    Звертаємо увагу на те, що суб'єкти господарювання, які порушили порядок отримання та використання торгового патенту за період до 1 січня 2015 року, несуть відповідальність в порядку та на умовах, що діяли до 1 січня 2015 року.

З 1 лютого в Україні стартувало електронне адміністрування ПДВ

    З 1 лютого в Україні в тестовому режимі запроваджується система електронного адміністрування ПДВ. Наслідком її введення в процес податкової роботи стане неможливість отримання незаконного відшкодування ПДВ, збільшення надходжень до бюджету та зменшення впливу людського фактору на процес адміністрування податку.

    Тестовий режим електронного адміністрування діятиме до 1 липня, а вже з 1 липня всі платники ПДВ в обов’язковому порядку будуть дотримуватись принципів та правил функціонування електронної системи.

    Система електронного адміністрування ПДВ складається з трьох основних елементів: Єдиного електронного реєстру податкових накладних, банку, в якому в автоматично будуть відкриті рахунки всім платникам ПДВ, та бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів.

    Відповідно, автоматично буде вестись облік у розрізі платників: сум податку, що містяться у виданих та отриманих податкових накладних; сум податку при імпорті товарів; сум поповнення та залишку коштів на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ; сум податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Підприємці зобов'язані мати підтверджуючі документи щодо походження товару

    З 1 січня 2015 року перелік витрат, які враховуються при визначенні чистого оподатковуваного доходу підприємця «загальної» системи оподаткування змінено. Виключний перелік цих витрат містить пункт 177.4 статті 177 Податкового кодексу України. Понесені витрати повинні бути безпосередньо пов'язані з отриманням доходів підприємця. Зокрема, до таких витрат належать:

- витрати, до складу яких включається вартість матеріалів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції, комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат;

- витрати на оплату праці найманих працівників, за виконання робіт згідно з договорами цивільно-правового характеру та інша оплата, встановлена за домовленістю сторін;

- обов'язкові виплати, компенсація вартості послуг, які надаються працівникам та внески платника податку на обов'язкове страхування життя або здоров'я працівників у випадках, передбачених законодавством;

- суми єдиного внеску у розмірах і порядку, встановлених законом;

- витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, послуги, пов'язані з транспортуванням продукції, вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

    Звертаємо увагу на те, що підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Коли херсонцям декларувати доходи не потрібно

    Від подання декларації про майновий стан і доходи звільняються особи у разі отримання доходів:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру доходу, крім випадків, прямо передбачених Податковим кодексом України;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою;

- від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів такими податковими агентами не перевищує у 2014 році 146160 грн.

    Також, звільняються від подання декларації про майновий стан і доходи особи, якщо станом на кінець звітного податкового року вони: є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому повністю утримуються за рахунок інших осіб або держави; перебувають у розшуку, на строковій військовій службі, під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі; перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав.

    До слова, у разі отримання малолітньою/неповнолітньою дитиною подарунку (спадщини), батьки (усиновителі) та опікуни повинні подати податкову декларацію від імені такої дитини та сплатити податок на доходи.

    Детальні роз’яснення з питань оподаткування доходів громадян можна отримати у Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. І. Кулика, 143а, а також за телефоном 32-74-40.

«ЗІР» надає доступ у світ податкових новацій

    З 2015 року в податковому законодавстві України відбулось чимало змін. Своєчасно, достовірно і повно про всі новації у податковому законодавстві херсонцям розповість електронний сервіс «ЗІР».

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР» дозволяє здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку чи діяльності. Окрім цього, електронний сервіс працює з використанням ключових слів та шляхом перегляду інформації за певні періоди.

    Для покращення роботи сервісу користувачі можуть надавати свої пропозиції. Для цього необхідно звернутись за «формою зворотного зв’язку» в рубриці «Про ресурс».

    Скористатися послугою «ЗІР» можна на веб-порталі ДФС за адресою zir.minrd.gov.ua у розділі «Інформаційно-довідковий ресурс».

Зібралися за кордон – подайте податкову декларацію!

    Згідно з нормами податкового законодавства України, громадяни – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу ДФС за місцем свого проживання декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

    Орган ДФС протягом 30 календарних днів після надходження такої декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку. Така довідка надається резидентом до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур

Херсонські спадкоємці мають знати!

    Власність, успадкована від члена сім’ї І-го ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

    Громадянин, який отримує спадщину від члена сім'ї ІІ-го ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

    Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

    Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи І-го ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Решта членів сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ-й ступінь споріднення.

    Додамо, що протягом січня херсонці задекларували 11,4 млн грн доходів. Відповідно до податкового законодавства, їм донараховано  213 тис. грн ПДФО.

Податківці та голови селищних рад Херсона обговорили доходи місцевих бюджетів

    Днями у податковій інспекції Херсона пройшов “круглий стіл” за участю податківців, а також голів і фахівців Антонівської, Камишанської, Зеленівської, Наддніпрянської та Степанівської селищних рад. Представники місцевих органів самоврядування обговорювали із податківцями новий порядок формування місцевих бюджетів з урахуванням внесених змін до Бюджетного та Податкового кодексів.

    Відкриваючи засідання, очільник податкової інспекції Сергій Олефіренко зазначив, що з цього року місцевим громадам надано більшу фінансову самостійність та запроваджено принципово нові джерела надходжень для місцевих бюджетів, які дозволять громадам впливати на економічне зростання та нарощувати свою базу доходів. У цьому році джерела наповнення місцевих бюджетів розширено, зокрема, за рахунок збору з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5% від вартості реалізованого товару. Також, в інтересах місцевих громад змінено базу оподаткування податком на нерухомість за рахунок включення до оподаткування цим податком комерційного майна та автомобілів з великим об’ємом двигуна, збільшено норматив зарахування до місцевих бюджетів екологічного податку з плати за надра.

    У ході засідання податківці зосередили увагу представників селищних рад на оновлених нормах Бюджетного й Податкового кодексів України, а також положеннях Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік". На конкретних прикладах учасники “круглого столу” розглянули порядок оподаткування місцевими податками та зборами.

    Під час зустрічі неодноразово наголошувалося, що нова модель фінансового забезпечення надає місцевим самоврядовцям додатковий ресурс на виконання своїх повноважень. Та для цього громадам необхідно своєчасно прийняти рішення щодо встановлення в 2015 році місцевих податків і зборів, відповідно до вимог Податкового кодексу України. „Саме від своєчасності прийняття рішень щодо місцевих податків та зборів, зокрема, стосовно встановлення пільг та ставок податків, у межах, передбачених законодавством, буде залежати повноцінність надходжень до місцевих бюджетів ваших селищ” – наголосив Сергій Олефіренко.

    Насамкінець, учасники розглянули план дій органів місцевого самоврядування та податкової інспекції щодо об’єднання зусиль з метою забезпечення своєчасного та повноцінного наповнення бюджетів, виховання високої податкової культури населення та зміцнення добробуту херсонців.

Перші мільйонери: два херсонці задекларували 4,3 млн грн заробітної плати

    За попередніми результатами деклараційної кампанії 2015 року в Херсоні вже нараховується 2 мільйонери. В поданих до інспекції деклараціях вони на двох задекларували статки на суму 4,3 млн. гривень. Обидва мільйонери отримані доходи зазначили як заробітну плату.

    Загалом у минулому році роботодавці цих херсонців із зазначеної суми доходу перерахували до місцевої казни 724 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

    Нагадаємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня. Подавати декларації про отримані минулорічні доходи херсонці повинні до Центру обслуговування ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області. З метою економії коштів та власного часу, херсонці можуть заповнити та направити декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції через Інтернет. Для цього необхідно отримати електронний цифровий підпис і скористатись електронним сервісом «Декларування он-лайн», який розміщений на веб-порталі ДФС.

Протягом першого місяця 2015 року херсонці сплатили до місцевої казни 33 млн грн ПДФО

    З початку року херсонці сплатили до бюджету 33,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Це на півмільйона більше, ніж у січні 2014. Крім того, до державної скарбниці вже надійшло майже 1,5 млн грн ПДФО з депозитів. Таким чином, з доходів херсонців у січні вже сплачено майже 35 млн грн ПДФО.

    Нагадаємо, що з 2015 року законодавці запровадили ряд новацій в оподаткуванні доходів фізичних осіб. Зокрема, відтепер доходи херсонців, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2015 року (12180 грн), оподатковуються за ставкою 20% (замість 17% у минулому році).

До бюджету надійшли останні 642 тис. грн “хмільного” збору

    Протягом минулого року херсонські торговці хмільними напоями сплатили до державного бюджету 5,6 млн гривень збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Ще 642 тис. грн хмільного збору надійшли до бюджету вже у січні цього року за звітній період – грудень 2014 року.

    Надходження від “хмільного” збору спрямовуються на фінансування витрат з проведення досліджень та здійснення розробок у галузях виноградарства, садівництва і хмелярства, зміцнення матеріально-технічної бази галузевих наукових закладів та їх дослідних господарств.

    Нагадаємо, що з 2015 року збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства відмінено. Натомість, роздрібні торговці алкогольними напоями сплачуватимуть 5%й акцизний податок, який спрямовуватиметься до міської казни.