У співпраці з громадськістю >
< ВОНИ ПОЗОРЯТЬ НАШЕ МІСТО
29.01.2015 13:50 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Вічна пам'ять героям Крут…


    29 січня 1918 року, поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

    Бій тривав п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків.

    У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року, було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок української молоді героїчним. На місцях їх останнього бою та поховання встановлено пам'ятні знаки.

    Офіційно, День пам'яті Героїв Крут почали вшановувати з 2007 року, згідно з Указом Президента України "Про вшанування пам'яті Героїв Крут" від 15.01.2007 року, № 15.

    У цей день представники влади, громадськості, учнівської та студентської молоді покладають квіти до пам'ятного знаку Героям Крут, та беруть участь у  панахиді за загиблими. В освітніх закладах держави, установах культури, бібліотеках проводяться тематичні заходи, уроки пам'яті, виставляються експозиції архівних документів, фотоматеріалів, літературних творів.

    Отож, згадаймо мужність і вірність Українському народові, сміливість молодих людей, які боролися за сильну Українську державу. Символічно, що саме у ці важкі для України часи, ми складаємо шану Героям Крут, усім, хто у важкі роки, та й сьогодні, відстоює інтереси українців – інтереси державності, соборності та свободи.