Сієм, вієм, посіваєм!!! >
< Благодійна допомога на підтримку військових
14.01.2015 10:34 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області інформує:


При штабі АТО створюється підрозділ Державної фіскальної служби

    Податкова міліція спільно з прикордонниками, працівниками МВС та СБУ жорстко контролюватиме переміщення товарів у зоні проведення АТО. Активізація взаємодії всіх силових відомств у роботі буде направлена на посилений контроль над переміщенням вантажів, зокрема, вугілля, палива та товарів народного споживання, із зони так званої ДНР на підконтрольні Україні території.

    Працівники податкової міліції при штабі АТО будуть оперативно виїжджати на перевірки вантажів і, за необхідністю, адекватно реагувати. Окрім того, вони будуть нести службу на блок-постах, через які проходять основні магістралі, що використовуються для вантажоперевезень у зоні проведення АТО.

Військовий збір стягуватимуть до завершення реформи Збройних сил України

    Херсонські платники податків зустріли 2015 рік рядом новацій у податковому законодавстві. Одним із таких – продовження терміну дії військового збору. Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу України, військовий збір стягуватимуть до завершення реформи Збройних сил України, а не до 1 січня 2015 року, як планувалось раніше.

    Крім того, об’єктом оподаткування збором відтепер є не лише трудові доходи громадян (зарплата, винагорода за ЦПД), виграші та призи, а всі доходи, визначені як об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб у статті 163 Податкового кодексу України.

Податків стало менше

    Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» №71-VIII від 28.12.2014 встановлено, що відтепер до загальнодержавних податків належать:  податок на прибуток підприємств;  податок на доходи фізичних осіб;  податок на додану вартість;  акцизний податок;  екологічний податок;  рентна плата; мито.

    При цьому до місцевих податків та зборів належать:  податок на майно;  єдиний податок; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір.

У 2014 році херсонці сплатили більше 1 млрд грн податків

    У 2014 році херсонці сплатили до бюджетів усіх рівнів 1 млрд грн податків та зборів. При цьому, до міської казни надійшло 642 млн грн, тоді як до Державної скарбниці – 383 млн гривень.

    Як і раніше, найбільшим бюджетоутворюючим податком у Херсоні є податок на доходи фізичних осіб. Фактично, податок із зарплат херсонців забезпечив майже 47% всіх податкових надходжень, або 75% податкових надходжень міського бюджету.

    Ще 159,6 млн грн до бюджету сплатили міські платники ПДВ. Таким чином, дві третини податкових надходжень до бюджетів забезпечили два податки – ПДФО та ПДВ. Інші податки склали 37% від загальної суми мобілізованих податкових надходжень у Херсоні.

Перевіряти касові апарати 1094 херсонських бізнесменів поки що не будуть

    Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» №71-VIII від 28.12.2014  встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ,  організацій та підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

    При цьому, до 1 липня 2015 року зазначене обмеження не поширюється  на перевірки підприємців — платників єдиного податку другої і третьої груп з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

    Таким чином, перевіряти правильність проведення розрахунків через касові апарати податківці почнуть лише з 1 липня 2015 року. До слова додамо, що наразі у ДПІ у м. Херсоні обліковується 1094 суб’єктів господарювання, які використовують 1893 РРО.

У 2014 році херсонці застрахувались на 1,3 млрд. гривень

    Минулого року міські страхувальники перерахували до бюджету більше 1,3 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). При цьому, лише в грудні херсонці сплатили майже 137 млн грн ЄСВ, що на 7 млн грн більше, ніж у грудні попереднього року.

    Зазначимо, що майже 86% надходжень ЄСВ складають суми, що нараховані роботодавцями на заробітну плату працівникам. Майже 12% надходжень ЄСВ нараховані на грошове забезпечення військовослужбовців. Інші 2% єдиного внеску сплачені переважно підприємцями міста.

    Нагадаємо, що відповідно до новацій законодавства щодо реформування ЄСВ та легалізації фонду оплати праці, з 2015 року до частини бази нарахування єдиного внеску, що перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховано дохід, ставка єдиного внеску, для відповідної категорії платника, застосовується із такими зменшувальними коефіцієнтами: з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2015 року включно - у розмірі 0,65; з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року включно - у розмірі 0,52; з 1 січня 2017 року – у розмірі 0, 4.

Херсонські військовослужбовці у 2014 році сплатили 16 млн грн  пенсійного внеску

    Протягом минулого року на рахунки фондів соціального страхування надійшло 16,2 млн грн єдиного внеску, нарахованого на суми грошового забезпечення військовослужбовців Херсона. При цьому, левова частка надходжень – 6 млн грн, сплачені військовослужбовцями у грудні 2014 року.

    Зазначимо, що грошове забезпечення військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу, не відноситься до категорії доходів у вигляді заробітної плати, тож відповідно не підлягає оподаткуванню ПДФО. Однак, воно є базою оподаткування єдиним соціальним внеском, так як захисники вітчизни підлягають соціальному пенсійному страхуванню, страхуванню на випадок втрати працездатності чи на випадок безробіття.

Протягом останніх трьох років надходження єдиного податку у Херсоні зросли втричі

    У 2014 році херсонці перерахували до міської казни 75,7 млн грн єдиного податку, що на 7,2 млн грн більше ніж у 2013 році. Варто зазначити, що у 2011 році, коли діяли ще старі правила спрощеної системи оподаткування, надходження єдиного податку становили лише 23,3 млн грн.

    З 2012 року спрощену систему оподаткування в Україні було кардинально змінено, і в подальшому, неодноразово удосконалено. Зокрема, підприємців було розділено на чотири групи, а з часом – на 6 груп, до двох із них включили  юридичних осіб. Змінилися ставки податків для різних груп, які стали залежати від річного обороту, кількості найманих працівників і сфери діяльності. При цьому, єдинники першої та другої групи сплачували податок за фіксованою ставкою, а сума його залежала від розміру мінімальної заробітної плати.

    Однією із найголовніших змін було те, що підприємцям третьої і п'ятої груп дозволили працювати з ПДВ і скасували заборону для підприємств відносити послуги спрощенців до валових витрат. У результаті підприємства почали активно співпрацювати із підприємцями-спрощенцями. Як наслідок - зросли доходи як підприємців, так і казни адже надходження єдиного податку значно зросли.

Херсонці минулого року купили 7,5 тис. нових авто

    Протягом січня-грудня 2014 року херсонці придбали 7,5 тис. автомобілів. Ще 900 автівок зарахували на баланс міські підприємства. За зазначену кількість “залізних коней” їх власники сплатили до міської казни майже 1,5 млн грн збору за першу реєстрацію транспортних засобів.

    Нагадаємо, що збір за першу реєстрацію був запроваджений у 2011 році, із введенням в дію Податкового кодексу України. Протягом 2011-2014 років міська казна отримала 7,4 млн грн додаткових коштів.

    З 2015 року збір за першу реєстрацію транспортних засобів скасовано. Натомість, відтепер, у складі податку на майно оподатковують легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 тис. грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

У 2014 році квадратні метри херсонців додали до бюджету 283 тис. грн

    Протягом минулого року херсонці власники нерухомості сплатили до міської казни майже 283 тис. грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Це на 118 тис. грн більше, ніж у 2013 році.

    Зазначимо, що цього року, у зв’язку із змінами, внесеним до Податкового кодексу та в рамках фінансової децентралізації, очікується, що надходження податку на майно (на нерухомість) зростуть.

    Нагадаємо, що відповідно до нововведень, оподаткуванню податком на майно не підлягають квартири площею до 60 кв. м, та будинки площею до 120 кв. м. Якщо ж у власності є квартира і будинок, то пільгова площа складає 180 кв. м.  Крім того, законодавці звільнили від оподаткування нежитлові приміщення, призначенні для сільськогосподарських чи промислових цілей, а також кіоски та приміщення ринків.

    Платниками цього податку будуть як громадяни, так і юридичні особи.

У 2014 році міська екологія стала „чистішою” майже на 2 млн гривень

    Протягом минулого року херсонці сплатили 5,4 млн грн екологічного податку, що на 1,4 млн грн більше, ніж у 2013 році. Із загальної суми надходжень 1,9 млн грн екоподатку поповнили міську казну, інші 3,5 млн грн - надішли до спеціального та загального фондів державного бюджету.

    Нагадаємо, що платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);

- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Першим у податкову прийшли Дід Мороз, Снігуронька та продавці ялинок

    Новорічні персонажі, які працюють на корпоративних вечірках, дитячих святах або приймають участь в театралізованих виставах, які організовані юридичними особами чи приватними підприємцями, отримують свій заробіток за вирахуванням податку на доходи фізичних осіб, який зобов'язані утримати та перерахувати до бюджету податкові агенти.

    У випадку, коли Дід Мороз, Снігуронька та інші казкові герої надають послуги самостійно, без державної реєстрації, вони казковими залишаються лише під час святкування, а після свят зобов’язані завітати до органів державної фіскальної служби за місцем реєстрації та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру доходу. При цьому доходи, отримані у минулому році, слід задекларувати до 1 травня 2015 року, а доходи, отримані вже в новому 2015 році, необхідно задекларувати до 1 травня 2016 року.

    Слід зазначити, що продаж найпопулярнішого новорічного товару серед населення - ялинок, оподатковується за такими ж правилами.