Нарада з головами квартальних комітетів >
< Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області інформує:
14.01.2015 14:28 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Сієм, вієм, посіваєм!!!


    Майже добігають кінця новорічні свята, які надзвичайно полюбляють усі: і дорослі, і малеча, 14 січня, традиційно святкують Новий Рік за старим стилем та свято на честь архієпископа Василя Великого.

    Найважливішим дійством на Новий Рік було щедре посівання житом і пшеницею, величальна коляда з побажаннями доброї долі, яке збереглося і дотепер. Св. Василь Великий вважався покровителем землеробства. Тому основним обрядом цього дня було засівання осель українців збіжжям із відповідними примовляннями. Згідно з народними віруваннями, головними людьми цього дня були посівальники, які приносили до осель щастя.

    Діти-посівальники ходять від хати до хати і виголошують віршовані побажання, як подяку Богові за прожитий рік і сподівання на щастя, врожай у новому році. Посівальник - це втілення кращих людських рис: чистоти, надії, краси. Не впустити сівача у дім, то якось не правильно, тому, що вони бажають господарю всього найкращого у Новому році.

    Приємно відзначити, що батьки, вихователі, педагоги прагнуть зберегти і примножити наші народні традиції, національну свідомість, докладають зусиль, аби розвинути почуття бережливого ставлення до духовної спадщини нашого українського народу у наймолодшого підростаючого покоління.

    Так, у день Святого Василя, до Суворовської районної у місті ради завітали маленькі щедрівники-посівальники, які є вихованцями Херсонського навчально-виховного комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 15». У щедрівках, піснях і віршах діти зичили дорослим щастя і здоров’я, достатку і добробуту, усіляких гараздів. Разом з ними до нашої установи завітали піднесений настрій, відчуття святковості, радість і  зворушення. Від вдячних дорослих малюки отримали щиру подяку, а також подарунки  і солодощі.