Інформація про роботу виконавчих органів Суворовської районної у м.Херсоні ради за серпень 2023 р. >
< Інформація щодо профілактики ботулізму
31.08.2023 11:40 Вік: 1 year
Категорія: Новини

Інформація для операторів ринку


Відповідно до плану дій стосовно приведення у відповідність та законодавче поле України деокупованих територій і у зв'язку з необхідністю виконання Україною своїх зобов'язань в межах Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом реформування системи державного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів набуло принципової актуальності, адже забезпечення захисту життя та здоров'я особи, дотримання прав і законних інтересів споживачів продукції є одним із найголовніших принципів європейської політики, до досягнення стандартів якої наразі прагне Україна.

На шляху такого реформування значним кроком стало прийняття Верховною Радою України 18 травня 2017 року Закону "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин", спрямованого на встановлення правових та організаційних засад державного контролю у вказаній сфері.

Районне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області рекомендує звернути особливу увагу операторів ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів (виробництво, зберігання, реалізація тощо) на ст. 65 зазначеного закону, яка встановлює відповідальність за порушення цього Закону і у разі вчинення оператором ринку будь-якого з правопорушень, передбачених пунктами статті тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб (33500-335000 грн) та фізичних осіб-підприємців (20100-201000 грн).

Таким чином оператори ринку, які здійснюють обіг харчових продуктів (виробництво, зберігання, реалізація тощо) зобов’язані дотримуватися Законів України про харчові продукти, а саме: «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».