>
< Ти Як?
25.07.2024 12:59 Вік: 45 days
Категорія: Новини


До річниці Оленівської трагедії

Стаття 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими
«Військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими».

У ніч на 29 липня 2022 року в колишній Волноваській виправній колонії №120, що розташована на території Оленівської селищної ради (Оленівка, селище в Донецькій області, окуповане з 2014 року) росіяни жорстоко вбили десятки українських військовополонених полку "Азов", що раніше вийшли з оточеної "Азовсталі". Більше 130 отримали поранення.

Вже 29 липня 2022 року після нічного теракту рф до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за фактом обстрілу військовими росії колишньої виправної колонії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни. Йдеться про жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, що поєднані з умисним вбивством.

В українській розвідці вважають, що російські окупанти не мали наміру обмінювати українських полонених, які перебували в Оленівці та умисно стратили їх, щоб приховати тортури та жахливі умови утримання. Генштаб ЗСУ повідомляв, що підрив колонії в Оленівці вчинили найманці ПВК "Вагнера".

57 тіл загиблих захисників Україна повернула в жовтні 2022 року. Як повідомили в Офісі генпрокурора України, за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз ідентифіковано 33 особи з числа загиблих внаслідок вибуху в колонії. Наразі триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл. На сьогодні також допитано 13 військовослужбовців, які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної установи та яких змогли повернути додому.

Весь цей час росія розігрує фарс про те, що це був український удар американськими РСЗВ HIMARS і вигадує небилиці щодо приховування злочинів, які скоїли якісь невідомі бойовики.

За інформацією офісу Генерального прокурору України, згідно з висновками експертиз та отриманих свідчень – вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета, а люди в середині бараків просто згоріли заживо.

Цей військовий злочин, як і незліченна кількість інших, скоєних росією, назавжди залишиться в пам’яті українців! Впевнені, рано чи пізно, кожен причетний до цієї страшної трагедії понесе заслужене покарання.