Указ Президента України про встановлення 14 жовтня свята – День захисника України >
< Управління праці та соціального захисту населення інформує:
13.10.2014 10:39 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

14 жовтня- День українського козацтва


                                       Козацькому роду нема переводу

   День українського козацтва — це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців у боротьбі проти численних ворогів, які в 15-17 століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі.

   Фундаментом усього українського козацтва була Запорізька Січ - політичний центр республіки. Гетьмани Запорізької Січі мали великі урядові повноваження. Вони захищали землі і народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу, вирішували глобальні питання, що стосувалися загального розвитку держави. Козаки розробили власну тактику бою: галас - козаки йшли до бою у довільному порядку, табір - військо рухалося похідним строєм, самообкопування - засіб індивідуального захисту.

   У 1775 році Запорізька Січ була ліквідована рішенням імператриці Катерини II. Але, незважаючи на це, День українського козацтва сьогодні можуть святкувати справжні козаки, оскільки відродження козацтва стало невід'ємною частиною розвитку незалежної Україні після розпаду СРСР.

   Ураховуючи історичне значення і заслуги козацтва в утвердженні української державності, вагомий внесок у сучасний процес державотворення, День українського козацтва відзначається в Україні, згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 у день свята Покрови Пречистої Богородиці.  

   Для забезпечення ефективної взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування з козацькими організаціями, їх об'єднаннями у питаннях забезпечення реалізації потенціалу козацької ідеї для консолідації українського суспільства, відродження та розвитку історичних, патріотичних, господарських, культурних, духовних і моральних традицій Українського козацтва, залучення козацьких організацій до охорони культурної спадщини, фізкультурно-спортивної роботи, військово-патріотичного та духовного виховання дітей і молоді Указом Президента України від 4 червня 2005 року № 916/2005 було утворено Раду Українського козацтва при Президентові України. 

   У період з 1995 по 2010 роки було видано низку Указів Президента України та розпоряджень Кабінету Міністрів України, які визначили мету та напрями діяльності сучасного Українського козацтва.

   В Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього. За останні три з половиною століття український народ тричі піднімався на боротьбу за встановлення державної незалежності.

   Перший потужний спалах відродження власної державності припав на добу Козаччини. Друга спроба створити державу за козацькими традиціями демократизму і рівності робилася в період революційних змагань 1917–1920 рр. Третя – вже в наш час. Наприкінці 80-х рр. XX ст. інтерес до свого минулого та генетична пам'ять поряд з активізацією політичного життя в Україні спричинили виникнення багатьох козацьких громадських утворень.

   Упродовж 1990–2014 рр. українські козаки зробили значний внесок у справу реального втілення національної ідеї в українському суспільстві.

   На сьогодні зареєстровано близько десятка всеукраїнських громадських організацій українського козацтва та більш ніж п'ятсот обласних, районних, міських і сільських козацьких утворень. Серед них: «Українське козацтво» (1991), «Спілка козацьких організацій України» (1999), «Козацтво України» (2001), «Об'єднане козацтво України» (2003) та ін. На сьогодні у своїх лавах вони нараховують майже 200 тисяч осіб.

   З 1991 р. постійно організовуються кінні походи «Козацькими шляхами», з 1992 р.– зарубіжні походи козацької чайки «Свята Покрова» до берегів Франції та Англії, з 1996 р. у Києві щорічно проводиться фестиваль-турнір бойових мистецтв «Козацька слава», з 1999 р. у Запоріжжі проходить щорічний фестиваль національних видів єдиноборств, а у Дніпропетровську - всеукраїнський чемпіонат козацького морського багатоборства. Періодично стартує регата пам'яті Сірка за маршрутом Київ–Запоріжжя–Босфор.