Створено новий підрозділ по обслуговуванню майбутніх пенсіонерів >
< Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області інформує:
12.03.2015 12:00 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

200 років славетної історії Херсонської багатопрофільної гімназії № 20 ім. Б. Лареньова!


    Альма-матер Херсона. Так цілком заслужено можна назвати перший навчальний загальноосвітній заклад міста - чоловічу гімназію, а нині багатопрофільної гімназії № 20 імені Бориса Лавреньова. Майже два століття школа - серед лідерів з випуску учнів з найбільш глибоким і широким обсягом знань. А починалася вона так...

    Навчальний заклад було відкрито 12 березня 1815 року як чоловічу гімназію. У перший рік в ній налічувалось 16 учнів. Через 10 років їх кількість подвоїлася. Вихованці представляли майже усі верстви населення: дітей обер-офіцерів, купців, міщан, дворян та іноземців. Навчання коштувало від 3 до 6 рублів. Діти вчителів земських шкіл, фельдшерів та інших осіб, що знаходилися на земській службі, навчалися безкоштовно.

    Спочатку гімназія була з 4-річним курсом навчання, потім стала семирічною.

    У 1833 році при гімназії організовано благородний пансіон на 30 осіб.

    Новий етап в історії гімназії пов'язаний з приходом на посаду директора Зіновія Коленко (1861-1867 роки). За неповні три роки за ініціативи директора гімназії Зіновія Коленка, за проектом архітектора Людвіга Тоннеса в західній частині Соборної площі (нині територія в квадраті: проспект Ушакова - вулиці Карла Маркса, Леніна і Дзержинського) було побудовано чудове для того часу будівля гімназії, в якому, власне, сьогодні і розміщується гімназія № 20. Його будівництво обійшлося місту в 133247 рублів (тоді гарний двоповерховий будинок  коштував 1500 рублів). 1 вересня 1864 року тут почалися заняття. Через три роки за сприяння губернатора П. Н. Клушина на приватні пожертвування жителів Херсона в будівлі гімназії була обладнана домова церква Св. Олександра Невського.

    З 1861року відкрито землемірно-таксоторні класи для підготовки приватних землярів. У 1864 році одною з перших у Російській імперії Педагогічна Рада Херсонської чоловічої гімназії прийняла рішення «… про доцільність введення посади класного наставника». У Петербурзі та Москві посади наставників у гімназіях запровадили лише з 1871року. З 1865 року Херсонська гімназія ввела в навчальний план латинську мову, що дало підстави віднести її до розряду класичних.

    З 1920 року в приміщенні гімназії відкрилася фабрично-заводська семирічна школа № 42, яка перебувала у віданні морського порту. У 1923 році учням довелося потіснитися, віддавши частину своїх класів і кабінетів під штаб 45-го стрілецького полку Херсонського гарнізону. У 1935 році школа стала першою середньої (2-го ступеня) під № 14, імені 15-ї Стрілецької Сиваської дивізії (у роки Громадянської війни в її будинку знаходився штаб згаданої військової частини).

    Після звільнення Херсона від німецьких окупантів у березні 1944 року школі присвоєно № 20.

    30 червня 1961 року рішенням Херсонського міськвиконкому навчальному закладу присвоєно ім’я Бориса Лавреньова.

    У 1991 році перший навчальний заклад Херсона знову набув статусу гімназії під № 20.

    Творчою роботою прославили гімназію № 20 такі заслужені вчителі України: Сергієнко В.Д., Каменська В.М., Ігнатюк Л.М., Жосан О.О., Жарова Л.М., Стецко І.П., Кумейська Н.В.

    Видатні випускники гімназії: академік Є. Тарлє, письменник Б. Лавреньов, герой Іспанії М. Фортус, пушкінознавець С. Бонді, кінорежисер А. Головня, космонавт О. Атьков, розвідник В.Бурзі.

    Сьогодні школа-гімназія — багатопрофільний учбовий заклад, який співробітничає з кафедрами Херсонського  та Дніпропетровського державних університетів.

    В гімназії традиційно підтримуються творчий пошук, демократичність управління і взаємовідносини «учитель - учень».

    При гімназії діють факультет світського виховання «Азбука культури», наукове товариство «Пошук», музей історії гімназії, що з 6 лютого 1978 року, носить почесне звання народного.

    Гімназисти самовдосконалюються у творчих студіях, гуртках естетичного, туристсько-краєзнавчого, військово прикладного напрямків, спортивних секціях.

    Гімназія має свій парламент, який очолює президент - учень.

    Особливе значення приділяється правопросвітницькій роботі з батьками.

    Все це дає змогу одержати підвищену підготовку учнів з профільних дисциплін.

                                                                  Шановна гімназійна родино!

    Вітаю  усіх Вас з цим величним ювілеєм! Бажаємо Вам щастя, наснаги і здоров’я для здійснення всіх мрій, втілення всіх творчих задумів! Сміливо й впевнено ступайте в третє століття!
    З ювілеєм, велична гімназіє! Зі святом, шановні педагоги, учні та  батьки!

З повагою

 

Голова районної

у м. Херсоні ради                                                                   М.Ф. Дурницький