СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ ІНФОРМУЄ. >
< Управління праці та соціального захисту населення інформує:
23.07.2014 13:46 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області інформує:


Луганські та Донецькі бізнесмени, що тимчасово виїхали із зони АТО, можуть отримати „електронні ключі” в Херсоні

   У зв’язку з проведенням антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей та з метою збереження життя і здоров’я працівників відповідним наказом ІДД Міндоходів встановлено тимчасовий простій у роботі окремих пунктів реєстрації АЦСК ІДД Міндоходів.

   Однак, послуги електронного цифрового підпису можна отримати в представництвах АЦСК ІДД Міндоходів, розташованих в інших населених пунктах, зокрема і в Херсоні.

   Нагадаємо, що представництво АЦСК ІДД Міндоходів у м. Херсон знаходиться за адресою вул. І. Кулика, буд. 143а, приміщення ЦОПП, тел.: (0552) 32-74-99.

Видача сертифікатів з перевезення товарів з України за формою EUR.1

   Відповідно до міжнародних зобов’язань України 31 травня закінчився дворічний перехідний період видачі сертифікатів з перевезення товарів з України за формою EUR.1 торгово-промисловими палатами.

   Відтепер видачу сертифікатів з перевезення товарів з України за формою EUR.1 на товари українського походження, що експортуються до держав ЄАВТ, до складу якої входять Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн, видають митниці Міндоходів.

   Відзначимо, що практика видачі сертифікатів країни походження митними органами вже давно використовується більшістю  європейських країн.

   Сертифікат EUR.1 видається на безоплатній основі під час або після здійснення експорту товару. Термін дії зазначеного сертифікату становить чотири місяці.

   Електронні сервіси для херсонських платників ПДВ

   З метою реалізації державної політики електронного документообігу, створення комфортних умов для суб'єктів  господарської діяльності під час адміністрування податків, Міністерством доходів і зборів України впроваджено ряд електронних сервісів для платників ПДВ, які дозволяють зручно і комфортно вести підприємницьку діяльність.

   Так, на електронному сервісі „Реєстр платників ПДВ” (http://minrd.gov.ua/reestr), інформація про зареєстрованих платників податку оприлюднюється на сайті щоденно.

   Отримати інформацію про анульовану реєстрацію платників ПДВ можна, скориставшись сервісом „Анульована реєстрація платників ПДВ” (http://minrd.gov.ua/anulir).

   Крім того, для перевірки надійності ділових партнерів, рекомендуємо використовувати сервіс „Дізнайся більше про свого бізнес-партнера” (http://minrd.gov.ua/businesspartner).

   Для користування вказаними інформаційними ресурсами необхідно знати код ЄДРПОУ, індивідуальний податковий номер або точну назву підприємства. Одна із зазначених інформацій вводиться у відповідне поле і система здійснює пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання та повідомляє про результати пошуку.

За виплату зарплати нижче мінімальної передбачена кримінальна відповідальність

   Трудові відносини в Україні регулюються Кодексом законів про працю України, Законом України «Про оплату праці» (далі - Закон) та іншими нормативними актами з цих питань.

   Відповідно до ст. 2 Кодексу законів про працю громадяни України мають право на працю, тобто на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру.

   Відповідно до ст. 3 Закону мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).

   Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, яка щорічно встановлюється Законом України «Про Державний бюджет», і не може бути меншою за прожитковий мінімум (у 2014 році – 1218 грн).

   З урахуванням того, що мінімальна зарплата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то органи Міндоходів мають право здійснювати контроль за її нарахуванням.

   Посадові особи підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, що використовують найману працю, за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати або її виплату в неповному обсязі, а також за порушення інших вимог законодавства про працю, відповідно до частини 1 ст. 41 КУпАП притягаються до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі від 510 до 1 700 грн.

   За грубі порушення законодавства про працю службові особи підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, а також громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності відповідно до статей 172-175 Кримінального кодексу України, зокрема і до позбавлення волі.

Херсонські „касовики” цього року реалізували товарів та послуг на 35 млн гривень

   З 1 січня цього року всі суб’єкти господарювання, що використовують у своїй діяльності касові апарати повинні подавати електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО до органів Міндоходів дротовими або бездротовими каналами зв’язку за технологією Нацбанку України.

   Відповідно до Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, РРО з модемом повинен забезпечувати індикацію справного та несправного стану модема, накопичення контрольно-звітної інформації у разі неможливості передачі її через порушення зв’язку та автоматичну передачу накопиченої інформації до сервера обробки інформації після відновлення зв’язку.

   Зазначимо, що за підсумками першого півріччя цього року на обліку у ДПІ у м. Херсоні перебуває 1081 платників податків, що використовують у своїй діяльності 2083 касових апаратів. При цьому всі 2083 РРО звітують у електронній формі. Загальна сума виручки з реалізованих товарів та послуги такими платниками протягом січня-червня цього року склала 35,1 млн гривень.

   Додатково нагадаємо, що з 8 липня 2014 року Наказом Міндоходів України №398 було оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Наказ Міндоходів України від 03.03.2014р. №169 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» втратив чинність.

Протягом першого півріччя херсонські спрощенці сплатили понад 37 млн грн. єдиного податку

   Протягом першого півріччя цього року херсонські спрощенці поповнили міську казну на 37,4 млн. грн. єдиного податку, що на 5 млн грн. більше ніж торік. Зокрема 23,5 млн грн. податку сплатили підприємці міста. Інші 11,2 млн грн. єдиного податку надійшли від херсонських підприємств.

   Зазначимо, що наразі на обліку перебуває понад 12 тис. суб’єктів малого підприємництва. Найбільше підприємців перебувають на другій групі платників єдиного податку – 5542 бізнесменів, та третій групі – 2897 платників.

   Нагадаємо, що для платників єдиного податку впроваджено ряд позитивних новацій. Так, зокрема, для платників 5-ої групи зменшено ставки єдиного податку з 10% та 7 % до 7% та 5% відповідно, а для 2-ої групи – введено подання звітності раз на рік, а не щоквартально.

   Спрощенці також мають можливість подавати заяви про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді, до того ж за власним рішенням протягом року вони мають змогу змінювати групу або ставку податку.

Податкові паралелі в Україні та світі

   Кількість податків у світі знижується, але загальне податкове навантаження на глобальну економіку залишається стабільним.

   Згідно з підрахунками авторитетних дослідницьких організацій, з 2004 року у світі стало на сім податків менше, і зараз їх кількість становить в середньому 26,7 на рік. З них 3,3 податку відноситься до виплат з прибутку компаній, 10,4 - відрахування з фонду оплати праці та соціальні внески, 13 - податки на споживання та інші збори.

   Найбільше стягнутих податків в Африці (36,1) , найменше - у Північній Америці (8,3). Відповідно до Податкового кодексу України, у нашій державі наразі стягується 22 фіскальних платежів, із яких 5 місцевих податків та зборів та 17 загальнодержавних.

   Зазначимо, що за ініціативою Кабінету Міністрів України протягом наступних декількох років кількість податків планується зменшити до 8.

   Що стосується розміру податкового навантаження на глобальну економіку (відношення суми податкових надходжень до суми ВВП), то у світі вона оцінюється в 22,2% ВВП. При цьому у країнах ЄС податкове навантаження знаходиться у проміжку 28-49%ВВП. Таким чином, перевищення середнього рівня податкового навантаження на економіку демонструють головним чином європейські держави, які мають дорогі системи соціального захисту.

   Натомість в Україні у 2013 році, за даними Державної служби статистки України, ВВП у фактичних цінах становив 1454,9 млрд. грн, а загальна сума податкових надходжень до Зведеного бюджету України – 354 млрд. грн. Таким чином, фактичний рівень податкового навантаження на економіку України становив 24,3%, що дещо більше середньосвітового показника, але значно менше рівня країн ЄС.

Херсонські податківці „відзначились” у Києві

   Відповідно до Наказу Міністерства доходів і зборів України ,,Про організацію підвищення рівня професійної компетенції працівників органів доходів і зборів у 2014 році” працівники ДПІ у м. Херсоні проходили у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних кадрів Міністерства доходів і зборів України (далі – Центр) та Національному університеті ДПС України (м. Ірпінь) навчання за напрямами діяльності у ДПІ.

   Навчальний процес включав вступне тестування, лекції, семінарські та практичні заняття, а також контрольні заходи, в тому числі і захист випускної роботи. Податківці, які успішно пройшли атестацію за професійною програмою, отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації встановленого державного зразка.

   Цього року свій кваліфікаційний рівень підвищили 17 фахівців ДПІ у м. Херсоні, зокрема 12 інспекторів та 5 представників керівного складу.

   Відзначимо, що за високий рівень професійної підготовки, організаційні здібності виявлені під час навчання та найкращу випускну роботу спеціальною грамотою був нагороджений спеціаліст ДПІ у м. Херсоні – Піралієв Елчин. Випускна робота херсонського податківця буде опублікована у науковому виданні Центру.

   Зазначимо, що це не перша нагорода Піралієва на всеукраїнському рівні. Раніше він вже ставав Лауреатом ІІІ Премії Л.Кучми, стипендіатом Фонду В.Пінчука Завтра.ua, переможцем всеукраїнських олімпіад та конкурсів наукових робіт за спеціальністю „Оподаткування”, призером Міжнародних наукових конференцій, володарем Президентської та Муніципальної стипендій, а також іменної стипендії міського голови м. Херсона.

Херсонці успадкували майже 25 млн грн доходів

   Цього року в рамках деклараційної кампанії херсонці відзвітували про отримані спадки на загальну суму 24,6 млн. гривень. Згідно із податковим законодавством вони мають сплатити до бюджету понад 927 тис. грн податку на доходи фізичних осіб. На сьогодні вже сплачено майже 368 тис. гривень податку.

   Нагадаємо, що власність, успадкована від члена сім’ї І-го ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

   Громадянин, який отримує спадщину від члена сім'ї ІІ-го ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості успадкованого.

   Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

   Відповідно до ст. 14 розділу І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи І-го ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Решта членів сім’ї фізичної особи вважаються такими, які мають ІІ-й ступінь споріднення.

Цього року херсонські перевізники заощадили понад 3 млн грн ПДВ

   Відповідно до норм Податкового кодексу України операції з постачання послуг, в тому числі і послуг з перевезення пасажирів, є об’єктом оподаткування ПДВ.

   Разом з тим,  ст. 195 Податкового кодексу передбачено звільнення від оподаткування операцій з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на якi регулюються в установленому законом порядку, крім операцій з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

   Таким чином херсонські міські перевізники (крім таксі) звільнені від оподаткування ПДВ. За рахунок цієї пільги міські бізнесмени цього року вже заощадили 3,4 млн грн податку.

   Зазначимо, що звільнення від оподаткування послуг із перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом є соціально значимою пільгою. Завдяки даній нормі Податкового кодексу, тисячі пересічних херсонців не сплачують у складі вартості квитка за проїзд у міському пасажирському транспорті суми ПДВ.

Цього року до міської казни надійшло майже 225 млн грн ПДФО

   З початку року херсонці сплатили до міського бюджету 224,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 7,1 млн грн більше, ніж торік. Середньомісячні надходження цього податку становлять 40,6 млн гривень.

   Зазначимо, що сьогодні податок на доходи фізичних осіб є найвагомішим податком у складі місцевого бюджету. Він займає близько 85% від загальних податкових надходжень до місцевої скарбниці.

   У середньому ПДФО становить 15% із зарплати. Якщо зарплата вища 10-ти мінімальних, то ПДФО становить 17%. Із цих 15(17)% із зарплати працівника 75% залишається в місті Херсоні, решта надходить до бюджету області.

   Таким чином надходження ПДФО – це у першу чергу легально виплачена заробітна плата. Саме тому, значна увага ревізорів ДПІ у м. Херсоні приділяється пошуку додаткових джерел надходжень цього податку, зокрема, за рахунок детінізації ринку праці, боротьби із виплатою заробітної плати в «конвертах».