УВАГА! Конкурс «Краще ОСББ, ЖБК» та «Кращий квартал сектора індивідуальної забудови району». >
< Управління праці та соціального захисту населення інформує:
26.08.2014 08:21 Вік: 10 yrs
Категорія: Новини

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області інформує:


Херсонці сплатили майже півмільйона гривень військового збору

   На початку серпня Верховна Рада України ввела 1,5% військовий збір.  З 7 серпня для херсонських платників вже були відкриті рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету по коду класифікації доходів бюджету 11011000 “Військовий збір”.

   За першу половину серпня херсонці додали до Державного бюджету понад 464 тис. грн даного збору.

   Нагадаємо, що розрахунок суми військового збору, яку необхідно утримати із доходу громадянина та перерахувати до бюджету, проводить роботодавець. Тобто, аналогічно, як і податку на доходи з фізичних осіб.

   Таким чином, зазначені 464 тис. грн збору сплачені лише із частини зарплати херсонців, яка надійшла у вигляді авансу за серпень. Вся сума військового збору буде сплачена, коли херсонці отримають всю суму зарплати за серпень.   

Тимчасова податкова пільга з ПДВ на бронежилети та ліки

   З 23 липня 2014 року набрали чинності внесені Законом України  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів» зміни щодо звільнення від обкладення ПДВ засобів індивідуального захисту та лікарських засобів для потреб антитерористичної операції.

   Так, тимчасово, на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України:

 - спеціальних засобів індивідуального захисту;

 - лікарських засобів та медичних виробів, які оподатковуються за ставкою 7% (відповідно до підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України), що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, в обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України.

   Так само від оподаткування ПДВ звільняються при ввезенні та постачанні на митній території України лікарські засоби та медичні вироби без державної реєстрації та дозвільних документів, що призначені для використання закладами охорони здоров’я та учасниками антитерористичної операції для надання медичної допомоги фізичним особам, які у період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану відповідно до законодавства зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, за переліком та в обсягах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Військовий збір введено в дію з 3 серпня. Що робити із зарплатою 1-2 серпня?

   Оскільки Закон України від 31.07.2014 № 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» набрав чинності з 03.08.2014 і податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів (визначених у п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу) утримати військовий збір, то нараховані до 03.08.2014 доходи, але виплачені після 03.08.2014, не підлягають оподаткуванню військовим збором.

   Звертаємо увагу, що зарплата за 1-2 серпня, яка буде нарахована після  3 серпня, підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

   З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дані роз’яснення у категорії 132).

Новації в оподаткуванні прибутку підприємств

   Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (ПКУ) та до інших законодавчих актів України» № 1621-VII прийнято низку норм, що стосуються пільгового оподаткування прибутку підприємств. Зазначені зміни набули чинності 3 серпня 2014 року, а саме:

- збільшено ставку оподаткування з 10% до 18% прибутку від операцій з цінними паперами (п.153.8 ст.153 ПКУ), в зв’язку з виключенням п.151.4 ст.151 ПКУ;

- відмінено пільгове оподаткування прибутку, отриманого від надання готельних послуг, та прибутку підприємств галузі електроенергетики, які виробляють електричну енергію виключно з відновлювальних джерел енергії (підпункти «а» і «в» пункту 17 підрозділу 4 Перехідних положень ПКУ);

- змінено умови для отримання податкових пільг підприємствами паливно-енергетичного комплексу, а також водо-, теплопостачання та водовідведення (п.154.8 та 154.9 ПКУ), в зв’язку з виключенням абзацу дев’ятого п.152.11 ст.152 ПКУ. Тобто, відтепер такі підприємства повинні вести окремий облік доходу (прибутку), який звільняється від оподаткування, а також проводити розподіл витрат, які одночасно пов’язані як з діяльністю, дохід (прибуток) від провадження якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю згідно п.152.11 ПКУ.

У святкові та вихідні дні ЦОП працює за скороченим графіком

   Шановні херсонці та гості міста! Відповідно до статті 53 КЗпП у святкові та вихідні дні робота у центрах обслуговування платників скорочується на 1 годину. Тобто, 23 серпня 2014 року Центр обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні працює з 9 до 15 години, а 25 серпня - з 9 до 16 години.

   Зазначимо, що сьогодні ЦОП ДПІ у м. Херсоні – це орієнтир якісного обслуговування відвідувачів на такому рівні, який по праву можна назвати сервісом європейського рівня.

   До послуг відвідувачів – просторі приміщення, сучасне обладнання, достатній штат кваліфікованих фахівців, які в найкоротший термін надають весь перелік сучасних послуг, пов’язаних з адмініструванням податків та зборів.

   Крім того, у холі ЦОП безпосередньо для користування платниками розміщено комп’ютери, які підключено до мережі Інтернет. Бажаючі тут же можуть оформити безкоштовно електронний цифровий підпис АЦСК ІДД Міндоходів. Спеціалісти ЦОП ДПІ у м. Херсоні завжди готові допомогти відвідувачам у разі виникнення питань відносно оподаткування, при заповненні звітності або інших документів тощо.

Патенти на підприємницьку діяльність принесли до місцевої казни 3,4 млн грн

   Така сума надійшла до бюджету Херсона за 7 місяців цього року у вигляді плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності.

   Протягом липня за рахунок плати за торговий патент місцевий бюджет поповнився на 451 тис. гривень.

   Нагадаємо, що отримати патент можна в Центрі обслуговування платників податкової інспекції Херсона. Для придбання торгового патенту необхідно подати до органу доходів і зборів заявку, а також для звірки надати оригінали або нотаріально посвідчені копії документів, на підставі яких вона заповнювалася.

   Торговий патент видається особисто підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

Дві моделі новітнього ЄСВ

   Відповідно до Концепції реформування податкової системи України, урядом пропонується дві моделі реформування єдиного соціального внеску (ЄСВ).

   Відповідно до першої моделі, з бази нарахування – фонду оплати праці буде сплачуватись фіксована сума ЄСВ за ставкою 37% розміру мінімальної заробітної плати, а з суми перевищення розміру мінімальної заробітної плати - 19%.

   Друга модель передбачає, що з бази нарахування – фонду оплати праці буде сплачуватись фіксована сума ЄСВ за ставкою 41% розміру мінімальної заробітної плати, а з суми перевищення розміру мінімальної заробітної плати – 15 %.

   Відзначимо, що чинна система функціонування ЄСВ передбачає нарахування збору на фонд оплати праці за ставкою від 36,76% до 49,7% в залежності від класу ризику підприємства.

   Для прикладу зазначимо, що якщо фонд оплати праці підприємства становить 3650 грн, то за першої моделі підприємство сплатить 913 грн ЄСВ, за другої – 864 грн ЄСВ. При цьому, відповідно до чинного законодавства, таке підприємство в середньому сплачує 1467 грн ЄСВ.

Херсонцям розповіли про військовий збір та новації в оподаткуванні

   Днями, у приміщенні Дніпровської районної у м. Херсоні ради  пройшов черговий семінар для платників податків за участі представників податкової, Пенсійного фонду та Територіальної інспекції з питань праці.

   Захід відвідали понад півтори сотні міських бізнесменів та городян. Херсонці з перших вуст мали можливість отримати всю актуальну інформацію щодо військового збору та податкових новацій. Крім того, з присутніми обговорювалися актуальні питання легалізації праці населення та пенсійного забезпечення.

   На вступному слові начальник ДПІ у м. Херсоні Сергій Олефіренко відзначив, що сьогодні першочергові завдання, які стоять перед органами доходів і зборів є стабільне наповнення бюджету, ліквідація кримінальних схем ухилення від оподаткування, залучення громадськості до співпраці  і контролю діяльності органів доходів і зборів, підвищення рівня добровільності сплати податків. Далі, керівник податкового відомства представив херсонцям Концепцію реформування податкової системи України.

   Після цього, фахівці ДПІ у м. Херсоні більш детально розповіли про електронну система адміністрування ПДВ, яка почне діяти з 1 січня 2015 року та стане системним рішенням для ліквідації «податкових ям» та махінацій з цим податком.

   Найбільш резонансним виявилось питання введення в  дію військового збору, порядок його адміністрування та сплати.

   Податківці розповіли про тонкості адміністрування військового збору. Зокрема, об'єктом оподаткування збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Також збір стягуватиметься із виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри. Вже відкриті рахунки для зарахування надходжень до загального фонду, які можна дізнатися у ЦОП ДПІ у м. Херсоні та за тел. 32-74-16, 32-74-76.

   Насамкінець, учасники семінару мали змогу отримати відповіді на всі хвилюючі їх питання.

Легальну працю отримали 80 херсонців

   Протягом семи місяців 2014 року робочими групами здійснено 67 рейдів, обстежено 461 суб’єкта господарювання, у 48 – виявлено 98 неоформлених працівників, з них по 80 праця легалізована.

   Згідно надісланих листів від районних рад м. Херсона стосовно встановлених порушників ревізори ДПІ у м. Херсоні перевірили 48 підприємців, у 15 з них встановили порушення. За результатами цих перевірок до бюджету додатково надійшло 8,3 тис. гривень.

   Вкотре звертаємось до роботодавців: не зловживайте людською довірою, не залишайте людей без соціальних гарантій!

   Шановні херсонці, не дайте ошукати себе та позбавити соціального захисту. Потурбуйтеся про узаконення ваших трудових відносин та своє майбутнє вже сьогодні!

   Податківці, в свою чергу, й надалі спрямовуватимуть свої зусилля на остаточне подолання ганебних явищ сьогодення як нелегальні виплата зарплати та зайнятість населення.  

Російська версія програмного забезпечення херсонському підприємцю обійшлась на 35 тис. грн дорожче

   Днями, ревізори ДПІ у м. Херсоні перевірили підприємство „FF” та виявили факти неправомірного формування податкового кредиту. Як з'ясувалося, у березні 2013 року підприємством включено до складу податкового кредиту вартість програмного забезпечення Windows Server Std 2012 Russian OLP NL (ліцензійне), Windows Server Cal 2012 Russian OLP NL Device CAL (ліцензійне) та Office Std 2013 Rus OLP NL (ліцензійне) загалом на 206 тис. гривень.

  Однак, відповідно до норм податкового законодавства постачання програмної продукції звільнено від оподаткування ПДВ, а тому право на податковий кредит не виникає.

  Так, відповідно до пункту 261 підрозділу 2 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу, тимчасово з 1 січня 2013 року по 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, до якої, зокрема, відносяться: результати комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системні, прикладні, розважальні та/або навчальні комп’ютерної програми (їх компоненти), а також продукція у вигляді Інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів, криптографічних засобів захисту інформації.

   Таким чином, підприємство фактично переплатило за придбане програмне забезпечення, і намагалось переплату компенсувати за рахунок заниження суми ПДВ.

   Наразі херсонському бізнесмену донараховано занижені суми ПДВ та відповідно штрафні санкції, передбачені податковим законодавством України.