>
< Ти Як?
10.04.2024 13:51 Вік: 19 days
Категорія: Новини


«Так! Ми можемо подолати туберкульоз»

 

Під таким гаслом у 2024 року в Україні проводиться місячник боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз залишається найактуальнішою проблемою охорони здоров’я і входить до 10-ти найбільш смертельних хвороб.

В Україні у 1995 році була проголошена епідемія туберкульозу. Зараз наша країна належить до групи країн з високим рівнем захворюваності на цю недугу. Третій рік повномасштабної війни ще більш ускладнює ситуацію з цим небезпечним захворюванням.

Вважається, що більша частина населення України до 14-річного віку вже інфікована туберкульозом. Це не обов’язково означає, що ці люди захворіють на активний туберкульоз. Проте ризик значно збільшується, якщо імунна система людини послаблена стресом, соціальними негараздами, поганим харчуванням чи погіршенням умов проживання.

Основним шляхом передачі збудника туберкульозу – туберкульозної палички є повітряно-крапельний, переважно від людини з бактеріальною формою легеневого туберкульозу при розмові, кашлі, чханні чи співі, коли у повітря потрапляють інфекційні частинки виділень з нижніх дихальних шляхів, в яких зосереджені мікобактерії туберкульозу.

Ризик проникнення туберкульозної палички у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

Симптоми туберкульозу:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  • постійна слабкість;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання.

При появі таких симптомів слід негайно звернутись до свого сімейного лікаря, щоб вчасно виявити захворювання та пам’ятати, що туберкульоз виліковний, якщо його вчасно діагностувати, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медичних працівників.

На сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, що рекомендовані ВООЗ. Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними  для пацієнтів.

 

Шановні жителі громади! Не будьте байдужими до себе та свого здоров’я!

«Інформаційна кампанія «Місяць боротьби з туберкульозом» .