>
16.05.2024 14:17 Вік: 72 days
Категорія: Новини


16 травня – День вишиванки! День вишиванки в Україні започаткований у 2006 році, це свято, присвячене збереженню традицій українського національного одягу. Вишиванка — це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу. Для українців вишиванка – справжня національна святиня, що символізує красу, силу, щасливу долю та родинну пам’ять.

Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали і викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України. За доволі короткий час це свято еволюціонувало зі студентської акції до міжнародних масштабів.

Особливе значення День вишиванки має під час повномасштабної війни Росії проти України. Одягнена вишиванка 16 травня є символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

За словами істориків та археологів певні елементи вишиванки існували ще на одязі скіфів. Вони проживали на території сучасної України до нашої ери. За часів Київської Русі також носили вишитий одяг, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записах багатьох мандрівників. Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення. Кожний регіон України може похвалитися своїми унікальними звичаями, які пов'язані з національним орнаментом на одязі.

Вітаємо з щирим і красивим святом – Днем Вишиванки! Бажаємо миру і злагоди в ваших будинках і серцях! Нехай День вишиванки нагадує нам про наші коріння та принесе радість українському народу щороку! Ми вільні, сильні та незламні. Тільки такий народ достойний носити вишиванки. Ми – Українці й зможемо все!