>
07.06.2024 10:12 Вік: 45 days
Категорія: Новини


Що треба знати про ботулізм

 

Пам’ятка для населення «Профілактика ботулізму»

 

Держпродспоживслужба нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

З початку поточного року фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби були долучені до розслідування 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2024 році встановлено, що більшість з них пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування та рибними продуктами, у тому числі домашнього приготування, невідомого походження і придбаними у місці стихійної торгівлі.

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

-купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- в літній період для виробництва та обігу риби та рибної продукції використовувати виключно лише патрану рибу. Чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

 -при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

-  для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

-  сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;

-  суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

-  домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

-  не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

-  бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

Зазначаємо, що збудник ботулізму Clostridium botulinum розмножується в середовищі, в якому немає кисню, не змінює продукти і його не можливо визначити за кольором або смаком. При цьому токсин не дуже стійкий до нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.

Лікування ботулізму можливе тільки в медзакладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря!